- Õppekavarühm Toiduainete töötlemine
- Õppe kogumaht (akadeemilistes tundides): 10
kontakttunde: 10, sh praktiline töö:10
- Õppekava koostamise alus
Õppekava koostamise aluseks on 4.taseme pagari kutsestandardi kompetentsid B.2.1-B.2.5.
- Sihtgrupp
Koolituse sihtgrupiks on algajad pagarid, kondiitrid ja kokad. Sobib ka koduköögi küpsetajatele, ettevõtjatele, kes soovivad oma oskusi arendada.
- Õppe alustamise tingimused
Nõuded puuduvad.
- Õppe eesmärk
Koolituse tulemusena oskab õppija valmistada pärmitaignast saiakesi ja pirukaid.
- Õpiväljundid
Koolituse lõpuks õppija:
– valmistab ette vajalikud seadmed ja toorained; – valmistab tainad vastavalt retseptile; – tükeldab, kihistab, vormib ja kergitab ja küpsetab tooted vastavalt tehnoloogilisele juhendile; – teab toodete kvaliteedi näitajaid ja teab võimalike defektide ja vigade põhjuseid.
- Õppesisu
Teema nimetus Valikpagaritoodete valmistamine
Pärmitaigna valmistamine eeltaignaga ja eetaignata meetodil
Pärmitaigna kääritamine
Pärmitaigna kihistamine
Toodete vormimine
Soolaste ja magusate täidiste valmistamine Kringlite punumine
Toodete kergitamine
Toodete küpsetuseelne viimistlemine
Toodete küpsetamine
Toodete küpsetusjärgne viimistlemine
Kaunistamine ja pakendamine
Praktikum pagaritöökojas 10
Loeng, demonstratsioon, juhendamisega praktiline töö, analüüs.
- Õppekeskkond
Teoreetiline osa viiakse läbi õppeklassis, kus on õppetööks vajalik sisustus ja õppetehnika. Praktiliseks õppeks on 12-kohalised õppeklassid sisustatud järgmiselt: pagariahjud, kerkekapp, tainasegajad, pagarilauad, vahustajad, külmikud, kaalud jm väiketöövahendid. Puhastus- ja hügieenitarbed.
- Iseseisev töö
Puudub
- Õppematerjalide loend
Puuduvad
- Nõuded õpingute lõpetamiseks, sh hindamismeetodid ja hindamiskriteeriumid
Osalemine praktilises tegevuses.
Hindamismeetodid Hindamiskriteeriumid
Praktiline töö: pagaritoodete valmistamine ja analüüs.
Kringlid on valmistatud vastavalt tehnoloogilisele juhendile.
- Kursuse läbimisel väljastatav dokument (tunnistus või tõend)
Koolituse läbinutele väljastatakse tõend koolitusel osalemise kohta.
- Koolitaja kompetentsust tagava kvalifikatsiooni või õpi- või töökogemuse kirjeldus Toiduainete töötlemise valdkonna kutseõpetaja, kellel toiduainete töötlemise magistrikraad ja õpetaja kvalifikatsioon. Lisaks on ka täiskasvanute koolitaja 5 tase kvalifikatsioon ja täiskasvanute koolitaja töökogemus.